19 Temmuz 2013 Cuma

85. Oscar Ödülleri Açıklandı Kimler Oscar Ödülü Aldı

Leave a Comment Follow us on twitter

85. Oscar Ödülleri Açıklandı

85. Geleneksel Oscar Ödülleri bu yıl da sahiplerini buldu. 1-2 dal haricinde pek sürpriz olmazken genel olarak beklenildiği gibi bir Oscar daha geçti. Sunum olarak yine son yılların en kötü Oscar sunumlarından birine imza atılarak her geçen yıl Hugh Jackman’ın mükemmel sunumunu bir daha anar olduk. Argo “En İyi Film” dahil olmak üzere toplamda 3 Oscar’la gecenin galibi olurken, Life of Pi ise “En İyi Yönetmen” dahil olmak üzere toplamda 4 Oscar’ın sahibi oldu. Les Miserables 3 dalda ödüle layık görülürken, Lincoln ve Django Unchained 2 dalda, Silver Linings Playbook ise 1 dalda ödülle yetinmek durumunda kaldı. Kötü bir sunum eşliğinde zevksiz geçen Oscar sunumunun ise tek akılda kalır şovu toplu Les Miserables sunumuydu.
oscar toplu oyuncu
les miserables
En İyi Film: Argo
Özellikle BAFTA ve Altın Küre’den de “Argo” sonucu çıkınca Oscar’da da “En İyi Film”i garantilemiş gibiydi. Amerikalıların çok fazla sevdiği “Argo”, ülkenin politik çıkarlarına uygun bir filmdi ve “En İyi Film” ödülünün verilirken “Beyaz Saray”a bağlanılması da filmden çok siyasete yönelik bir seçim olduğunu gözler önüne serdi.
Kim Hakediyordu?: Django Unchained
argo11
En İyi Yönetmen: Ang Lee (Life of Pi)
Yönetmen dalı çoğu kişinin “net” bir fikir belirtemediği bir daldı bu yıl. Ang Lee, Michael Haneke ve Steven Spielberg arasında dönen bir sistem söz konusuydu. Spielberg’in “Lincoln”ünün çok beğenilmemesi ve Ang Lee’nin henüz 7 yıl önce aynı ödülü almış yabancı bir yönetmen oluşu, ibreyi Haneke’ye çevirse de Akademi oyunu Ang Lee’den yana kullandı.
Kim Hakediyordu?: Ang Lee (Life of Pi)
85th Annual Academy Awards - Show
En İyi Erkek Oyuncu: Daniel Day-Lewis (Lincoln)
Daniel Day-Lewis kuşkusuz bu yıl “Erkek Oyuncu” dalında %90 oranında ödülü kimselere kaptırmadı. Akademi Day-Lewis’e üçüncü “Erkek Oyuncu” Oscar’ını verir mi sorusu kafa karıştırıyordu. Verirse ilk defa bir erkek oyuncu bu dalda 3 ödülün sahibi olacaktı ve oldu da. Herkesin dediği gibi “Akademi başkanlarını sever!” Dolayısıyla Lincoln bir varlık gösteremese de Day-Lewis bu dalın favorisi gözüküyordu.
Kim Hakediyordu?: Joaquin Phoenix (The Master)
day lewis
En İyi Kadın Oyuncu: Jennifer Lawrence (Silver Linings Playbook)
Jennifer Lawrence, tam Akademi’nin ödüllendireceği tarzda bir oyunculuk sergilemişti. Abartılı, çok konuşan bir karakter. Dolayısıyla daha ziyade mimik ve duruş ağırlıklı Jessica Chastain’in şansı daha az gözüküyordu. Naturel bir oyunculuk sergileyen Riva’nın ise kanımca bu dalda şansı yoktu, her ne kadar doğum günü olsa da. Lawrence’ın henüz 23 yaşında olması “Oscar’ı bu yaşta vermezler” gibi bir düşünce yaratsa da Akademi “Artık yaşla, seneyle bir ilgimiz yok dercesine ödülü favori olana verdi.
Kim Hakediyordu?: Jessica Chastain (Zero Dark Thirty)
85th Annual Academy Awards - Press Room
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Christoph Waltz (Django Unchained)
Christoph Waltz’ın performansının mükemmel olduğunu eminim herkes söyleyecektir. Fakat buradaki asıl şüphe henüz 3 yıl önce yine bir Tarantino filmiyle bu daldaki ödülü alan Waltz’a 3 yıl arayla 2 Oscar’ın verilip verilmeyeceğiydi. Akademi, “yaşa veya seneye bakmıyoruz” düşüncesini bu yıl ortaya koyarak Waltz’a 2. adaylığında 2. Oscar’ını verdi.
Kim Hakediyordu?: Philip Seymour Hoffman (The Master)
waltz
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Anne Hathaway (The Master)
Oscar’ın bu yıl %100 garanti olduğu dallardan biriydi. Bu dalda ödüllerin bu yıl neredeyse %95′ini toplayan Hathaway açık ara Oscar’ın favorisiydi ve güçlü performansıyla ödülün sahibi oldu.
Kim Hakediyordu?: Anne Hathaway (Les Miserables)
Anne-Hathaway-Oscars-2013-4
En İyi Özgün Senaryo: Django Unchained (Quentin Tarantino)
Django Unchained bu dalın kuşkusuz favorisi ve en güçlü adayıydı. Tarantino’nun 169 dakika boyunca adeta ilmik ilmik ördüğü diyalog şaheseri “Django”, Akademi’nin Tarantino’yu her seferinde boş geçmesinden dolayı ödülü kazanmak konusunda bir şüphe yaratıyordu ve Amour’un iddialı olduğunu söyleyenler de vardı. Ki “diyaloglar”ı seven bir Akademi’nin ödülü Amour’a vermesi pek olası gözükmüyordu. Beklenen oldu ve Akademi 3 yıl önce Tarantino’nun Inglourious Basterds ile hakettiği ama alamadığı ödülü bu yıl Django Unchained’e vererek Tarantino’yu ödüllendirdi.
Kim Hakediyordu?: Django Unchained
tarantino
En İyi Uyarlama Senaryo: Argo (Chris Terrio)
Aslında bu dalda “Lincoln” ve “Silver Linings Playbook” öne çıkıyordu. Fakat Akademi’nin senaryo dalını bir romantik komediye vermesi pek beklenemezdi. Lincoln ise ödül sezonu boyunca kaybettiği ivmesiyle anca “teselli ödülleri”ne bırakıldı. Dolayısıyla Amerikalıların çok sevdiği “Argo”, en iyi film ve kurgu ödüllerinin de etkisiyle senaryoya da layık görüldü.
Kim Hakediyordu?: Lincoln (Tony Kushner)
Chris Terrio accepts the Oscar for adapted screenplay for the film "Argo" at the 85th Academy Awards in Hollywood
En İyi Kurgu: William Goldenberg (Argo)
Bu dalda Argo, Zero Dark Thirty ile bir çekişme içerisindeydi. Zero Dark Thirty “propaganda” ve “işkence” tartışmalarıyla ivme kaybedip en iyi filme dair şansını kaybetmeye başlayınca, akıcı kurgusuyla ön plana çıkan Argo rakipsiz kalmıştı ve bu dalda ödülün sahibi oldu.
Kim Hakediyordu?: Zero Dark Thirty
William Goldenberg accepts the award for best film editing for "Argo" at the 85th Academy Awards in Hollywood
En İyi Sinematografi: Claudio Miranda (Life of Pi)
Yine %100 derecesinde kesin olan bir daldı.  Janusz Kaminski, Roger Deakins, Seamus McGarvey ve Robert Richardson gibi ustalar da her ne kadar güçlü sinematografiler ortaya koysa da Clauido Miranda’nın adeta birer tablo niteliğinde yarattığı güçlü görsel ve ışık kompozisyonu açık ara içlerinden sıyrılıyordu.
Kim Hakediyordu?: Claudio Miranda (Life of Pi)
US-OSCARS-PRESS ROOM
En İyi Sanat Yönetimi: Rick Carter, Jim Erickson (Lincoln)
Oscar’ın bu yıl belki de en büyük sürprizi olan daldı. Hemen hemen herkesin Anna Karenina’nın almasına kesin gözüyle baktığı bu dalda The Hobbit ve Les Miserables de “plase” olarak görülüyordu. Kimsenin beklemediği Lincoln ise bu dalda ödülün sahibi oldu. Anna Karenina’nın yurt dışında çok beğenilmemesi ve “Kostüm” dalında 1 teselli ödülünün yeteceği düşüncesi böyle bir karara sebep oldu.
Kim Hakediyordu?: Anna Karenina
robert-stromberg-rick-carter-kim-sinclair-2010-3-8-1-28-44
En İyi Kostüm Tasarımı: Jacqueline Durran (Anna Karenina)
Anna Karenina’nın %100 favori olarak rakiplerinin içerisinden sıyrıldığı bir daldı. Akademi’nin bu dalda tarihi filmlere olan önceliği bilinirken, Anna Karenina’nın rakibi olarak belki Lincoln görülebilirdi. Fakat Akademi’nin şatafatlı kıyafetleri sevdiği gerçeği de göz önüne alırsak Anna Karenina’nın alması kaçınılmazdı.
Kim Hakediyordu?: Anna Karenina
durran
En İyi Makyaj ve Saç: Lisa Westcott, Julie Dartnell (Les Miserables)
“Hitchcock”un abartılı makyajıyla daha en baştan geri planda kalmasıyla Hobbit ve Les Miserables arasında geçeceği belli bir yarışta. Yüzlerce karaktere yapılan enfes saç ve makyaj tasarımıyla ödül bariz derecede Hobbit’in hakkıydı fakat Akademi’nin pek sıcak bakmadığı Hobbit, çok sevilen Les Miserables karşısında beklenildiği gibi kaybetti.
Kim Hakediyordu?: The Hobbit: An Unexpected Journey
westcott
En İyi Orijinal Müzik: Mychael Danna (Life of Pi)
Life of Pi’nin çok beğenilen müzikleriyle ve bu dalda aldığı ödüllerle Mychael Danna rakiplerinden 2-3 adım önde götürüyordu yarışı. Nitekim öngörüldüğü gibi oldu ve Danna bu dalda ödülün sahibi oldu. Thomas Newman (Skyfall) ve Dario Marianelli (Anna Karenina) de enfes müzikleriyle yakın takipteydi fakat Akademi iki İngiliz yapımı karşısında ABD yapımı bir filmin teknik dallarda yükselmesini öngördü.
Kim Hakediyordu?: Dario Marianelli (Anna Karenina)
danna-oscar-read
En İyi Orijinal Şarkı: Adele (Skyfall)
Yine %100 hatta %1000 derecesinde Oscar’ın bu yıl en garanti dalıydı. Artık dillere peleşenk olan Skyfall şarkısıyla her yerde ödül almasına rağmen hep şaşırmış gibi yapan ve ağlayan Adele’yi ödül alırken tekrar izledik. Bu dalda kişisel favorim Pi’s Lullaby (Life of Pi) olmasına rağmen Skyfall’ın rakipsiz olduğu bir gerçekti.
Kim Hakediyordu?: Adele (Skyfall)
adele-wins-oscar-bond-film
En İyi Ses Miksajı: Andy Nelson, Mark Paterson, Simon Hayes (Les Miserables)
Ses miksajı kategorisinde müzikallerin hep bir adım önde olduğunu düşündüğümüzde kuşkusuz Les Miserables bu dalın favorisiydi. Beklenen oldu.
Kim Hakediyordu?: Les Miserables
85th Annual Academy Awards - Show
En İyi Ses Kurgusu: Paul N.J. Ottosson (Zero Dark Thirty) – Per Hallberg, Keren M. Baker (Skyfall)
Akademi’nin bu sene tabularını yıkıyormuş gibi göstermek için yapmayacağı kesin olan şeyleri yapmasının ardından bir de aynı dala 2 ödül birden vermek gibi bir şey yapması da bu yıl dikkat çekmek için yapılan göstergerlerden biriydi. Zero Dark Thirty’in en güçlü aday olduğunu düşündüğüm bu dalda 2. favorim de Skyfall’dı. Nitekim Akademi ikisini de ödüllendirdi.
Kim Hakediyordu?: Zero Dark Thirty
ottosson
karen
En İyi Görsel Efekt: Bill Westenhofer, Guillaume Rocheron, Erid De Boer, Donald Elliott (Life of Pi)
Kuşkusuz bu dalın da rakipsiz favorisi Life of Pi idi. Yarattığı görsel tasarımıyla yılın sinemasal gövde gösterilerinden biri oluşturan Life of Pi, ödülü açık ara haketti.
Kim Hakediyordu?: Life of Pi
cn_image.size.bill-westenhofer-oscar-jaws-music
En İyi Animasyon: Brave
Ödül konusunda bu yıl Animasyon dalının Argo’su olarak nitelendirebileceğimiz Brave, Wreck-It Ralph ve Frankeenwenie gibi yılın en iyi animasyonları arasında kuşkusuz ödülü haketmeyen bir filmdi. Fakat yılın en çok pohpohlanan animasyonu olarak dalın açık ara favorisiydi ve beklenen oldu.
Kim Hakediyordu?: Wreck-It Ralph
brave
En İyi Yabancı Film: Amour
En İyi Şarkı kategorisiyle beraber Oscar’ın bu yılki en garanti 2 dalından biriydi. Yabancı Film’e aday olup da “En iyi Yönetmen” ve “En İyi Film”e de aday olan Amour’un kuşkusuz bu dalda ödülü almaması imkansızdı. Beklenen oldu.
Kim Hakediyordu?: Amour
haneke
En İyi Belgesel: Searching for Sugar Man
Adaylar arasında sezon boyunca aldığı ödüllerle favori konumunda gözüken Searching for Sugar Man, belenildiği gibi ödülü aldı. Amerikan askerlerinin kendi ordusundaki kadınlara tecavüzünü anlatan The Invisible War’a beklenildiği gibi ödül veremedi. Bu dalda kişisel favorim aday gösterilmeyen “The Imposter”dı.
Kim Hakediyordu?: The Invisible War
415363-searching-for-sugar-man
En İyi Kısa Animasyon: Paperman
Yılın açık ara en iyi animasyonu olan Wreck-It Ralph’in öncesinde gösterilen bu kısa animasyon “Paperman”, kuşkusuz yılın en etkileyici kısa animasyonlarından biriydi. Çok sevilen kısa film “Signs” (2008)’ın bir nevi animasyon karşılığı olarak görebileceğimiz film, kuşkusuz ödülü hakediyordu.
Kim Hakediyordu?: Paperman
paperman
En İyi Kısa Belgesel: Inocente
Adayları izlemediğim için bir fikrim yoktu.
inocente

0 yorum:

Yorum Gönder